Hoppa till innehåll

Palaver Press utses till mottagare av 2023 års Anna von Schéele-stipendium.

12 juli, 2023

Pressmeddelande: Förlaget Palaver Press utses till mottagare av 2023 års Anna von Schéele-stipendium.

NOFF och familjen von Schéele är glada att meddela att 2023 års Anna von Schéele-stipendium tilldelas Palaver Press för deras projekt att skapa en ljudbok av förlagets tidigare utgivna roman ”Om natten är allt blod svart”, skriven av den fransksenegalesiske författaren David Diop.

Palaver Press ambitiösa projekt  innebär en finansiell utmaning, vilket kan vara svårt för ett litet, oberoende förlag att anta på egen hand. Det speglar också den anda som Anna von Schéele verkade i, som präglades av oberoende i kombination med innovation.  Palaver Press har dessutom visat stor kapacitet och engagemang genom sina tidigare projekt, vilket ger juryn starkt förtroende för att även detta projekt ska bli framgångsrikt. 

”Jag känner mig oerhört hedrad över att Palaver Press tilldelats Anna von Schéele-stipendiet. Hon var en förebild med sin djärvhet och innovativa kraft”, säger Pernilla Ståhl, som driver Palaver Press.

För Palaver Press är stipendiet avgörande för att kunna realisera projektet. ”Det är dyrt att göra (bra) ljudböcker och avansen är, som streamingmarknaden ser ut idag, låg för både författare och förlag. Stipendiet möjliggör för Palaver Press att göra den Bookerbelönade Om natten är allt blod svart av David Diop till ljudbok, vilket innebär att boken når fler läsare”, tillägger Pernilla.

Pernilla Ståhl hoppas att stipendiet ska uppmärksamma det värdefulla arbete som små förlag utför och bidra till att fler författarskap når ut till läsarna. ”Att driva ett litet förlag och arbeta med att introducera stora och prisbelönade författarskap för svenska läsare är bland det mest utmanande och roliga man kan göra. Ägarkoncentrationen i förlags- och bokhandelsvärlden är hög, och det är en tuff bransch för små förlag. Med det här stipendiet hoppas jag att det arbete som många små förlag gör genom att våga satsa på författare som de stora jättarna inte gör får uppmärksamhet!”

NOFF och familjen von Schéele gratulerar Palaver Press och ser fram emot att följa projektets utveckling och slutresultat.

Om stipendiejuryn

Juryn för Anna von Schéele-stipendiet 2023 består av:

  • Jonas Frid: Representerar NOFF:s styrelse.
  • Jerry Määttä: Docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, lektor i historia med kulturvetenskaplig inriktning och kursansvarig för utbildningen i Förlagskunskap vid Stockholms Universitet.
  • Cecilia von Schéele: Annas syster, representerar familjen von Schéele.

Kontakt

Juryn: Jonas Frid, jonas@betareader.io / 0736171869

Palaver Press: Pernilla Ståhl, pernilla@palaverpress.se

Om Anna von Schéele-stipendiet

Oberoende i kombination med innovation, var en del av det som gav Anna von Schéele framgångar med sitt förlag, och samtidigt det som gjorde satsningen sårbar. Förlaget var grundat på inställningen att göra mycket av det praktiska i alla olika skeden av en bokutgivning på egen hand och efter eget sinne. Ett litet förlag exponeras ständigt för den klassiska ”skarvångesten”: Att ge ut och samtidigt skapa nytt i skarven mellan utgifter och intäkter. Det kan vara särskilt svårt för nyare och mindre förlag som inte hunnit skaffa sig en kontinuitet som bär. Anna von Schéele-stipendiet syftar till att lätta på skarvångesten genom ett ekonomiskt bidrag till nyare och små, modiga förlag.

Stipendiet finansieras av familjen von Schéele i samarbete med NOFF. Nästa ansökningsomgång sker under våren 2024.

För mer information, besök https://ny.noff.se/stipendier